Kinek kell a konfliktusom?

Ki az oka konfliktusainknak?

Napjaink folyamán elkerülhetetlen egy- egy kisebb- nagyobb konfliktus.

De valóban elkerülhetetlen?

Többnyire azt vallod, nem miattad robban ki a konfliktus, melynek szenvedő alanya leszel. Csak ártatlanul bementél egy helyre, szembe került veled egy ember, szó szót követve nézeteltérés, majd egyre hevesebb szópárbaj alakult ki. S mint ahogy ez lenni szokott, megint te maradtál alul. Föléd kerekedett a helyzet, mert te vagy a gyengébb láncszem. A másik éppen úgy hajtja a maga igazságát, ahogy te. Esetleg már felidegesítette valaki, aki nála erősebb,s  ugyanúgy járt, ahogy te vele a konfliktusotokban. Vagy más a temperamentuma, más nézeteket vall, önös érdekek vezérlik, stb.

A különbség köztetek elenyésző, ha felveszed a kesztyűt és elkezdesz vitatkozni egy felvértezett emberrel. Békét se akarj kötni, hiszen aki meggyőződött a maga igazáról, nem keresi a békés megoldást, csak úgy, ha neki adsz igazat, és ettől sem fogod jobban érezni magad.

Nézzük az egyszerű tényeket: a konfliktushoz kell két ember. A két ember két rendíthetetlen hite saját igazában. Ha a helyzet kompromisszumképtelen, akkor az egyetlen jó megoldás számodra, hogy még mielőtt belemélyednél az igazságod védelmébe, lépj el előle.

Nem azt mondtam, hogy hátrálj meg. Azt mondtam lépj el. Tehát bele se menj.

A vitát, hogy megnyerd, milyen eszközöket kell bevetned, ezek az eszközök ott szerepelnek- e viselkedésmódod repertoárjában?

 Ha hiányzik az agresszió, a mások lekezelése, a szolgálatkészség, megbecsülés, egyenlő bánásmód, alázat, szeretet, tisztelet, akkor messzire kerüld el a konfliktusokat, mert csak alul maradhatsz.

De hogy állandó visszafogottságod ne mérgezzen téged, ezért meg kell magad védeni.

Tedd a következőt: Mérlegeld azt, hogy adott helyzetben ki vagy te, milyen szempontot képviselsz, hol helyezkedsz el adott helyzetben ellenfeleddel. Ha győzedelmeskedsz, mit kapsz, ha veszítesz, milyen következményei lesznek.

Csak a tényeket közöld a lehető legrövidebb módon. Majd udvariasan elköszönve távozz. Semmi egyébre ne hagyj időt a vitapartnerednek. Az idő, a bővebb kommunikáció a konfliktus kibontakozásához vezet.

Ha muszáj meghallgatnod a kritikát, figyelmed arra tereld, hogy a veled szemben elhelyezkedő ember milyen nehézségeken megy keresztül élete során, hogy veled is így bánik. Nyilván azt kapja, amit ad. Ezért nem tud mást adni ő sem. Tudnod kell, ez nem neked szól, csak valakin ugyanúgy hatalmaskodnia kell, ahogy rajta hatalmaskodnak mások. Hallgasd végig, majd ha végzett a mondókájával, köszönj el udvariasan, és távozz. Ha feltétlen választ vár, semmi egyebet ne mondj, csak annyit hogy „ igazad van”. Hiszen neki tényleg igaza van, ahogy neked is. Ahogy minden emberek, aki a Földön él. (Ez több mint 7 milliárd igazságot jelent.)

Amint észrevetted, akármelyik helyzetet vázoltam fel, a Te dolgod a hallgatás.

Amikor válaszolsz a kérdésre, már megnyitod a konfliktus kapuját.

Ahogy elléptél a konfliktus elől, úgy hagyd magad mögött a további gondolatfolyamot is az esetleges párbeszédek levetítését, hiszen az csak képzeleted szüleménye. Ezzel már ne mérgezd magad.

A  napod adott pillanatok történéséből tevődik össze. Adott pillanatban érzett érzés dönti el hangulatodat. Amikor konfliktusmentes helyzetben vagy, megelégedett vagy, ez pedig jóérzéseket kelt benned, ami boldogsággal tölt fel. Ez a pozitív töltet pedig személyes boldogságot eredményez.

Tehát, bátran kijelenthetem, konfliktusokat saját magunknak kreálunk. S ahogy megteremtjük magunknak, az elkerülése is a kezünkben van. Miért ne éljünk vele?

Saját magunknak a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, amely az egyetlen motivációnk kell, hogy legyen!

 Nagy Amélia

 

© 2017 Dharma Lélekközpont® (Három Majom Stúdió®*Mosolyiskola®*cheniNAerien®)- Holistic Center- Minden jog fenntartva.

Bemutatkozás

Free Joomla! templates by AgeThemes